Obierz kurs na Wschód – subskrybuj nasz kanał:
https://www.youtube.com/user/kursnawschod?sub_confirmation=1
Odwiedź naszego fanpage’a
https://www.facebook.com/KursNaWschod
oraz bloga http:/kursnawschod.pl
Tatarska Jurta – http:/kruszyniany.pl
Nie wiele z nas jest świadoma tego, że na wschodniej granicy Polski, głównie w Kruszynianach i Bohonikach żyją od wieków polscy Muzułmanie – Tatarzy. Odwiedziłem w Kruszynianach Tatarską Jurtę – tatarską restaurację i agroturystykę. Gdzie miałem porozmawiać o kulturze i kuchni polskich tatarów. Polscy Tatarzy jadają między innymi: Tatarskie pierogi (Kibiny.Pieremiacze, Cebulniki, Jeczpoczmaki,Samsa, Kartoflaniki,Czebureki,Manty), dania główne (Kołduny tatarskie, Pierekaczewnik, Belysz,Kryszonka, Pyzy tatarskie z mięsem wołowym, Pyzy tatarskie z białym serem na ostro,Tatarska babka ziemniaczana – z mięsem wołowym lub jagnięcym, Zur Belysz,Jagnięcina z pilawem, Cymes,Czynak), na deser (
Czak-Czak,Bułeczki drożdżowe,Listkowiec,Tatarska drożdżówka)
Kiedy będziecie odwiedzać naszą wschodnią granicę, Podlasie, okolice Białowieży zaglądnijcie do Kruszynian i zajrzyjcie do Tatarskiej Jurty, żeby zasmakować tatarskiej kuchni.